I sorgens stund

Sorgen och glädjen de vandra tillsammans sjunger vi i en av våra psalmer. Sorg hör till livet. När vi förlorat någon som stått oss nära känner vi sorg och saknad. Med en begravning följer många känslor, frågor om tron och praktiska arrangemang. 

Jordfästningen

När någon dött tar de anhöriga kontakt med pastorskansliet i Kristinestad, Rådhusgatan 1, genom ett personligt besök eller genom att ringa tel 06-2211073 måndagar, onsdagar och fredagar kl 9.30-12. Man bokar dag och plats för jordfästning och eventuell minnesstund. Präst och kantor till jordfästningen och minnesstunden bokas också på kansliet.

Själaringning, dvs klockringning i kyrkan, kan bokas samtidigt om så önskas. Prästen träffar de anhöriga för ett samtal om dödsfallet, jordfästningen och minnesstunden.

Gravplatsen bokas via samfällighetens kontor som finns på samma adress som pastorskansliet, telefon till samfälligheten är 2211144. Mera om gravplatsen hittar du på sidan begravningsplatser.

Minnesstund kan ordnas i något av församlingshemmen eller annan valfri plats. 

Söndagen efter jordfästningen hålls tacksägelse för den avlidna i gudstjänsten.

På alla helgons dag hålls parentation i gudstjänsterna, dvs namnen på de som dött sedan senaste allhelgona läses upp och ljus tänds för var och en.

Kors och vit ros på vit kista
Kirkon kuvapankki/Markku Pihlaja

Det finns många saker i livet som kan utlösa en kris: en nära människas död, en sjukdom eller olycka, separation, arbetslöshet eller pensionering.

Bli inte ensam, det finns hjälp och stöd

Stöd i sorg och i kris

Församlingens anställda hjälper att planera och genomföra begravningen. Med prästen går det att samtala, inte bara om begravningen utan också om personen som dött och alla tankar och känslor som dödsfallet väcker. Det går också att anlita en begravningsbyrå att ta hand om en stor del av de praktiska arrangemangen, ifall det känns tungt att göra det själv.

Läs om de anhörigas uppgifter

Under samtalet går de anhöriga och prästen igenom jordfästningen och planerar programmet så att det känns rätt och följer den avlidnas önskemål.

Läs om samtal med prästen

Alla reagerar på sorgen på sitt eget sätt. Begravningen är ett sätt att sörja, att minnas, att ta avsked, att hedra en människa som stått en nära.

Läs hur begravningen går till

Till minnesstunden samlas anhöriga och vänner för att tillsammans komma ihåg personen som dött. Minnesstunden är en privat tillställning som de anhöriga är värdar för. Ofta följer den lokala seder och förstås de önskemål som den avlidna berättat om. Man kan också avstå från att ordna en minnesstund.

Läs om minnesstunden

Under gudstjänsten söndagen efter jordfästningen nämns den avlidnas namn i församlingens förbön. I en del kyrkor tänds också ett ljus för den avlidna.

Läs om tacksägelsen

De begravningsplatser som de evangelisk-lutherska församlingarna upprätthåller är allmänna. Alla som bor på en ort har rätt att bli begravda där, oberoende om de hört till kyrkan eller inte.

Läs om gravplats

Kanske du ännu funderar över något? Kolla då här.

Läs vanliga frågor om begravning